Exoskelet Laevo
Het Laevo exoskelet is een preventief hulpmiddel waardoor werknemers met rugklachten kunnen werken.
De Laevo is een passief exoskelet dat de gebruiker ondersteunt tijdens voorovergebogen werk. Een veersysteem vangt de druk op de onderrug op. De fysieke belasting vermindert met 40-50%. Hierdoor verlicht, vermindert of voorkomt het werk gerelateerde rugpijn.
Inzetbaar voor
Het exoskelet kan ingezet worden in het kader van goed zorgen voor medewerkers en hen mogelijk ondersteunen bij ontwikkelstappen. We denken aan de volgende situaties:
- Medewerkers die fysiek zwaar werk verrichten met een exoskelet ondersteuning bieden (zodat de kans op uitval kleiner is)
- Medewerkers die klachten ervaren in hun werk ondersteuning bieden (om uitval te voorkomen of om werkhervatting mogelijk te maken)
- Medewerkers (tijdelijk) ondersteunen zodat ze een interne of externe ontwikkelstap kunnen maken (bijv. staand werken of nieuwe taken/werkplekken/ andere / fysiek zwaardere werkpakketten kunnen uitvoeren)
- Het exoskelet Laevo inzetten binnen een observatieperiode (dit doen wij binnen Werkzaak) zodat je een betere inschatting kan maken van de inzetbaarheid
Het exoskelet wordt ingezet op advies van arbo of bedrijfsverpleegkundige. Daarnaast kan ook een verzoek gedaan worden vanuit een werkcoach of praktijkbegeleider. He exoskelet is geimplementeerd in het HRM/Arbo proces van Werkzaak.
Voordelen
Het exoskelet levert een positieve bijdrage qua verhoging van het energieniveau van medewerkers. De Laevo kan de inclusie van mensen bevorderen.
Ervaringen gebruikers
Wij hebben bij Werkzaak Rivierenland het exoskelet getest. Om de ervaringen van de testers in beeld te brengen, deden we vooraf een 0-meting. Aan het einde van de testperiode vond er een eindgesprek plaats. Deze eindgesprekken leidden tot de volgende algemene conclusies met betrekking tot de inzet van het Laevo exoskelet:
- Het exoskelet Laevo heeft een positief effect op de energetische belasting en voegt waarde toe bij fysiek werk.
- Er is meer werkruimte nodig (vanwege breedte op de heupen).
- Het opnemen van de Laevo in de dagelijkse routine vraagt begeleiding.
- Sommige medewerkers hadden niet de beleving dat ze fysiek zwaar werk verrichten en voelden daardoor ook geen noodzaak.
- Sommige medewerkers zijn geïnteresseerd om ook met deze technologie te werken, maar andere medewerkers wilden het niet testen.
- Het exoskelet is een opvallende verschijning. Naast vragen vanuit nieuwsgierigheid, gaf het ook weerstand. Een collega van een tester gaf aan dat hij het exoskelet niet zou dragen, omdat hij hierdoor op zou vallen tussen de reguliere werknemers.
- Daarnaast noemden de testers een aantal ervaringen die incidenteel voorkwamen. Als “plus” gaven zij aan de directe ontlasting van de onderrug, het bieden van ondersteuning bij het trainen in langer staand werken en het hebben van een “opbouwschema”. Als minpunten noemden zij het draagcomfort, het hebben van spierpijn in de bovenbenen (eerste dagen), het feit dat het afstellen van het exoskelet niet te fixeren is, het moeilijk lopen met een exoskelet aan en het aaneengesloten uitvoeren van passende taken, vanwege tijdverlies door het aan- en uittrekken van het exoskelet.
Media
Bekijk onderstaande video over de pilot van Werkzaak met het exoskelet:
Bekijk het filmpje van omroep Gelderland over het Exoskelet bij een medewerker van Cirtex:
Bekijk de video over het exoskelet van Laevo: