VirtualReality bril (VR-bril)

In korte tijd veel soorten beroepen bekijken. Dit geeft input voor gesprek over werkmogelijkheden.

  • Laaggeletterdheid
  • Oriëntatie

Met Virtual Reality (VR) ervaart een werkzoekende hoe een werkdag van een beroep eruit ziet. Zij zien een 3D opname van een werkplek van een metselaar, zorgmedewerker tot orderpicker. Er zijn al VR films van meer 50 beroepen. De VR zorgt voor een echte beleving. (Goede vervanger van werkbezoeken op locatie).

Het geheel bestaat uit een VR-bril en een I-pad voor bediening. De bediening is eenvoudig.

Inzetbaar voor

In korte tijd maakt een werkzoekende kennis met meer beroepen. Het geeft input voor vragen, gesprek  en nadenken over beroepenoriëntatie.

Kosten

2 Stuks VR brillen met 1 besturingssysteem: hardware plus introductie kosten circa 5400 euro per jaar.

Voordelen

In korte tijd kun je stappen zetten in beroepenoriëntatie. Je kunt het inzetten voor werkzoekenden die die werkfit zijn en op zoek naaar passend werk en werkzoekenden die zich aan het oriënteren is.

Ervaringen gebruikers

Petra: “Met de VR bril keek ik op iemands werkplek terwijl zij aan het werk was. Op mijn koptelefoon kreeg ik er uitleg bij. Je ziet goed wat iemand doet en wat het werk inhoudt. Heel leuk dat je gewoon naar rechts en links kan draaien en dan iets anders ziet. Het is alsof je er echt bij bent!”

Dennis: “Het gebruik is super makkelijk. Ik vond het erg fijn dat je virtueel aanwezig bent bij het bedrijf. Je ziet wat je voor werk doet en hoe de werkplek en het bedrijf eruit ziet. Ik kreeg een filmpje te zien van Assemblage medewerker en had direct zoiets van dat wil ik wel doen.”

Werkcoach: “We merken dat mensen vaak een oordeel hebben over een beroep. Een vrouw vindt dat zij niet als beveiliger kan werken. Dat moet een sterke man zijn. Terwijl het juist een beroep is waar veel vrouwen in werken. De VR-bril geeft je een duidelijk beeld van het beroep. Daardoor kun je het beroep toch interessant gaan vinden.”

Onderzoek

Rapportage van onderzoek naar inzet bij Werkzaak (volgt nog, we moeten een publieksversie maken)

Media

Bekijk hieronder een video over hoe werkcoaches de VR-bril gebruiken met werkzoekenden.

Foto’s

TINT help center